Otok Krk

Splošno o Krku

Otok Krk je glede na površino drugi največji otok in leži na severu Jadrana. Na otok Krk lahko pridemo s trajektom ali pa preko Krškega mostu. Njegovo glavo mesto se prav tako imenuje Krk in je upravno središče otoka, tam je tudi pristanišče in turistično središče. Na tem delu se otok Krk ponaša s predvsem kamnitimi plažami, z izjemo nekaj peščenih. Ljudje se tam ukvarjajo največ s turizmom, poljedelstvom, vinogradništvom, sadjarstvom ter ribištvom.

 

 

Otok Krk - raj za vse

 

Kraji na otoku Krku

Mesto Krk je bilo že v samem začetku zgrajeno ob obali in tako imajo tudi zelo dolgo zgodovino turizma. Najstarejša razglednica je iz leta 1866. poleti otok Krk oživi in se pokaže v vsem svojem sijaju, saj za turiste in domačine nudijo ogromno prireditev, koncertov ter festivalov. Lahko si ogledate tudi nastope njihovih folklornih skupin ali pa si privoščite bolj športen dopust in se greste potapljat ali pa sprostite malo adrenalina pri vodnih športih. Drugo največje mesto, s katerim se ponaša otok Krk, je Malinska. Tudi tukaj se ljudje masovno ukvarjajo s turizmom, poljedelstvom ter ribištvom. Kraj je znan po peščenih plažah ter bujnem rastlinstvu. Tukaj boste lahko uživali v morskih specialitetah, pripravljenih po receptih domačinov. Poleg številnih vodnih športov vam Malinska nudi tudi možnost jahanja, igranja tenisa na urejenih teniških igriščih, balinanje, kegljanje in pa igro minigolfa. Otok Krk pa nudi prelepe turistične namestitve ter znamenito tudi v mestu Njivice. Tukaj boste lahko poskusili dobrote ene najbolj znanih restavracij, ki jih ponuja otok Krk, ne manjka pa tudi zabave ob adrenalinskih vodnih športih, kot so vožnja z gliserjem ali skuterjem, lahko pa poskusite jadrati na valovih ali uživate v letu s padalom. Tudi mesto Punat je zanimiva destinacija na otoku. Tukaj boste na svoj račun prišli ljubitelji navtičnega turizma. V preteklosti je bil otok Krk, oziroma samo mesto Punat znano po izdelovanju lesenih ladij, danes pa je tukaj ena največjih ter najkakovostnejših marin na Jadranu. Omišalj je izredno lepo mesto na otoku, ki je zanimivo predvsem zaradi lege. Mesto se namreč vidi iz vseh strani iz Rijeke. Otok Krk pa v mestu Baška nudi prekrasen spoj planin ter morja. Kraj je znan tudi po peščeni plaži, ki se razteza skoraj dva kilometra. Vrbnik je zagotovo eno najbolj prepoznavnim mest na otoku Krku. Prepoznavni so predvsem po narodni glasbi in po glagoljaški tradiciji. Njihov glas pa še širi tudi zaradi izvrstnega vina, ki se imenuje Žlahtina. Je tudi eno izmed mest, ki je zibelka Hrvaške pismenosti. Dobrinj, ki je eno izmed večjih mest na otoku Krku in se ponaša s cerkvijo Sv. Stjepana, katera je bila prvič omenjena že v dvanajstem stoletju. Imajo zanimivo in prepoznavno narodno nošo, ponosni so na svojo folkloro, v tem mestu pa se zagotovo tudi dobro je. Mesto je naseljeno s kamnitimi hišami, ki dajejo pravi občutek starega Mediterana.

 

Otok Krk - Malinska

 

Zabava

Za zabavo je poskrbljeno predvsem v poletnih mesecih, ko lahko na dopustu uživamo v dveh velikih zabavah – Puntarski noči in na Ribiških dnevih. Otok Krk je bogata zakladnica zgodovinskih dogodkov, turističnih namestitev, zabavnih vsebin, kulinaričnih specialitet in športnih središč. Blaga mediteranska klima omogoča, da je otok Krk skozi celo leto izredno privlačna turistična destinacija, ki nudi ogromno vsebine in dogajanja skozi celo leto. Največ informacij za otok Krk pa turisti iščejo ravno v vezi s plažami.

 

Plaže

V mestu Krk se nahaja znana plaža Dunat, ki je nadvse primerna za družine z otroki zaradi malo višjih temperatur morja. Plaža Politin se nahaja v istoimenskem kampu. Tukaj lahko uživate tudi naturisti. Tudi plaža Ježevac, otok Krk, je v kampu Ježevac, in je znana po kristalno čistem morju in igriščih a odbojko. Plaža Redagra bo primerna za vas, če boste na dopust s sabo vzeli tudi svojega hišnega ljubljenčka, saj boste tam našli mir v zalivčku. Plaža se nahaja med naturističnim kampom Politin in pa kopališčem Dražica. Za romantike je primerna plaža Koralj, ki vabi s kristalno čistim morjem ter peščenim dnom. Zavetje in senco nudi borov gozd, ki vam bo s svojim vonjem pričaral pravo mediteransko vzdušje.
Otok Krk se ponaša kot otok modrih zastav. Modre zastave so prepoznavne in v svetu zelo cenjene. Označujejo plaže in marine, ki imajo visoko kakovost turistične ponudbe, čisto morje in urejene plaže. Na Kvarnerju je vsega skupaj 36 modrih zastav, od tega jih štirinajst plapola na otoku Krku. Nosilka modre zastave je tudi marina Punat.

 

Otok Krk - plaža


Znamenitosti

Otok Krk pa poleg prelepih plaž nudi tudi bogato zgodovinsko arhitekturo. Najbolj znana je Krška katedrala, ki je poleg Frankopanskega kaštela najbolj znana predstavnica mesta Krk. Otok Krk se ponaša tudi z mogočnim obzidjem, ki obkroža mestno jedro njegovega glavnega mesta. Znotraj obzidja lahko občutimo pravi zgodovinski duh v ozkih uličicah, katerih miru ne zmoti tudi veliko število turistov. Otok Krk ponuja ogled v mestu Krk tudi Frankopanskega sodišča, katerega letnica sega že v leto 1191. Otok Krk pa ni le zgodovinsko in turistično središče, ponaša se tudi s pravo podzemno jamo, ki se nahaja v Rudinah. Jama je geološka posebnost in vsekakor vredna ogleda. Po vseh znamenitostih pa greste lahko še v najživahnejši del mesta Krk in to je Vela placa. Tam boste lahko kupili domače proizvode domačinov, poklepetali ob kavici in se naužili utripa, ki ga nudi otok Krk v vsej svoji veličini.

 

Izleti v okolici

Otok Krk pa je tudi odlično izhodišče za zanimive izlete, ki vam bodo dodatno obogatili dopust. Iz otoka lahko greste na izlet v narodni park Plitviška jezera, ki je eden najlepših narodnih parkov v Evropi. Narava je tam ustvarila šestnajst prečudovitih jezer, ki so med sabo povezani s prekrasnimi slapovi. Otok Krk pa tudi sam nudi možnost celodnevnih ogledov. Tako si lahko ogledate morske vizure, pečine otoka Plavnika in spoznate obalo sosednjega otoka Cresa. Lahko se odpeljete na otoček Kormat in uživate v miru in tišini. Otok Krk ima ogromno čudovitih plaž, katere lahko raziščete s pomočjo čolna in tako uživate v mirnih zalivih ter romantičnih uvalah. Otok Krk pa je znan tudi po zdravilnem blatu. V njem boste lahko uživali, če se zapeljete na izlet do peščene uvale Soline. Primeren družinski izlet pa je akvarij v Baški, kjer je prikazana raznovrstnost jadranskega podmorskega sveta v dvajsetih velikih akvarijih. Tam boste našli tudi eno največjih zbirk polžev in školjk na hrvaškem.

 

Otok Krk - narava

 

Šport in rekreacija

Otok Krk je popolna destinacija tudi za ljubitelje kolesarjenja. Dandanes je vse več poudarka na zdravem načinu življenja ter gibanju v naravi in tega se zavedajo tudi domačini na otoku. Velika večina pešpoti na otoku Krku se lahko uporablja tudi kot kolesarka steza. Spomladi se lahko udeležite kolesarskega dogodka, ki ga organizira otok Krk, in sicer Pomlad na kolesih ali pa jeseni, ko organizirajo dogodek Rad imam jesen – Bodul bike. Prireditve spremlja vedno zabaven program, ki bo dodobra popestril vaš dopust. Otok Krk je zanimiv tudi za ljubitelje hoje, nordijske hoje in planinarjenja. Na otoku lahko najdete ogromno lepih stez, ki vam bodo razkrile lepote narave.

Otok Krk vas bo navdušil tudi s podmorskim svetom, saj je tam veliko krajev za potapljanje. Lahko si ogledate razbitine, nedaleč stran od Šila, grške ladje Peltastis, ki je žalostno končala svojo plovbo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prav tako je zanimiv potop okoli otočka Plavnik, kjer boste lahko raziskovali ostanke jadrnice, za katero se predvideva, da je še iz časov vladavine Napoleona. Poleg zanimiv razbitin je otok Krk idealna destinacija za potapljače, saj je znan po bujni vegetaciji različnih vrsr morskih rastlin, zanimivih živali in koral. Uživali boste v lepotah Jadranskega morja, za potop ali pa opremo pa lahko kontaktirate enega izmed potapljaških klubov ali obiščete kakšen potapljaški center, ki jih na otoku ne manjka.

 

Kulinarika

Otok Krk je znan tudi po kulinaričnih specialitetah in posebnostih. Ena izmed specialitet, ki jih nudi otok Krk je tudi šampanjec iz morja, ki ga imenujejo Valomet. Za ta proizvod so zaslužni prebivalci Vrbnika, ki so ugotovili, da je stalna temperatura morja, okoli 12 stopinj Celzija, izvrstna za fermentiranje šampanjca. Steklenice so položili železne zaboje z rešetkami in jih položili v morje. Okus šampanjca je neprimerljivo boljši. Poskrbeli so tudi za atraktiven izgled steklenice in se proslavili v svetu z edinstvenim proizvodom. Poleg izvrstnega vina in šampanjca pa lahko poskusite tradicionalne jedi otoka Krka. Predvsem je to morska hrana, ki je sestavljena iz rib, ki so prisotne v morju okoli otoka. Na meniju tako ne manjkajo sardine, sipe, lignji, dagnje, različne školjke, pa tudi zobatec, škarpena, morska mačka, oslič in tudi raki, kot so jastogi, rakovice in svetovno znan kvarnerski škamp. Otok Krk vas bo s svojo bogato kulinarično ponudbo očaral tudi zato, ker so vse jedi pripravljene z olivnim oljem domačinov, hrano pa poplaknete z okusnim vinom iz Vrbnika. Na meniju ne manjkajo niti domače fige, rakija in lokalno pridelana zelenjava, ki ima izrazit okus in vonj.

 

Otok Krk - Vrbnik

 

Otok Krk je torej raj za vse gurmane, popotnike, turiste, zgodovinske navdušence, športnike in potapljače. Prav vsak lahko na otoku najde nekaj zase. To je odlična destinacija tudi za počitnice z družino, saj je otok Krk znan po urejenih plažah in bogati turistični ponudbi in se ponaša z mnogimi modrimi zastavami. Preživite dopust ali super podaljšan vikend na enem najlepših otok v Jadranskem morju.


FIRST MINUTE

Kliknite za ponudbo!

Apartmaji Oaza
Super cene v SEPTEMBRU !!!

LAST MINUTE

Kliknite za ponudbo!

Apartmaji Jolanda - Grebaštica
SAMO 7 m OD PLAŽE

*26.8. - 01.09. in od 15.09. dalje za 4+2

*24.8. - 29.08. in od 08.09. dalje za 3+1

Spremljajte nas tudi na

Facebook Twitter